İHBAR TAZMİNATI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

İHBAR TAZMİNATI NEDİR?

İhbar tazminatı sanıldığının aksine duruma göre hem işverenin hem de işçinin ödemesi gereken bir tazminat türü olabilmektedir. İşçi veya işverenin iş sözleşmesini sonlandırırken belirli sürelere uyması gerekmektedir. İşçinin o iş yerinde çalıştığı süreye göre bir ihbar süresi bulunmaktadır. İhbar süresinin amacı bir tarafın sözleşmeyi sonlandırması durumunda diğer tarafın mağdur olmasını engellemektir. İşçinin işyerinde çalıştığı süreye göre hesaplanan bu ihbar süresine uyulmaması durumunda ihbar tazminatından söz edilebilir. İhbar tazminatı alacağının yanında işçiler genellikle kıdem tazminatı alacağına ilişkin de dava açmaktadırlar. Kıdem tazminatına ilişkin yazımıza buradan KIDEM TAZMİNATI NEDİR? KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR? ulaşabilirsiniz. İstanbul Tuna Hukuk Bürosu sizlere ihbar ve kıdem tazminatı davası hakkında profesyonel olarak hizmet sunmaktadır.

İHBAR TAZMİNATI ŞARTLARI NELERDİR?

İhbar Tazminatına ilişkin şartlar İş Kanunumuzun 17. Maddesinde açıklanmıştır. Buna göre işçi veya işveren iş akdini sonlandırmak isterse bunu belli bir süre önceden karşı tarafa bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde süresinde bildirimde bulunulmayan tarafın İhbar Tazminatı hakkı doğacaktır.

  • İş sözleşmesi belirsiz süreli olmalıdır.
  • Fesih nedeni haklı olmamalıdır yani haksız nedenle fesih olmalıdır.

İHBAR SÜRESİ NASIL HESAPLANIR?

İhbar süreleri İş Kanunumuzun 17. Maddesinde şu şekilde sıralanmıştır.

  • İş akdiniz 6 aydan kısa sürdüyse bildirimi diğer tarafa yapmanızdan itibaren 2 hafta sonra,
  • İş akdiniz 6 aydan 1 buçuk yıla kadar sürdüyse bildirimi diğer tarafa yapmanızdan itibaren 4 hafta sonra,
  • İş akdiniz 1 buçuk yıldan 3 yıla kadar sürdüyse bildirimi diğer tarafa yapmanızdan itibaren 6 hafta,
  • İş akdiniz 3 yıldan uzun sürdüyse bildirimi diğer tarafa yapmanızdan itibaren 8 hafta sonunda ihbar süresini tamamlayarak iş sözleşmesini feshetmiş olursunuz.

İHBAR TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

İhbar tazminatı, yukarıda belirtilen ihbar sürelerine uyulmaması durumunda karşımıza çıkan bir tazminat türüdür. Hesaplama brüt ve giydirilmiş maaş üzerinden yapılmaktadır. Öncelikle brüt maaşı tespit edilen işçinin günlük kazancı tespit edilir ve uyulmayan ihbar süresine göre hesaplama yapılır. Örnek bir hesaplama yapılacak olursa; son brüt maaşı 3000 TL olan ve 2 yıl çalışmış bir işçiye 6 haftalık brüt ücreti kadar ihbar tazminatı ödenmelidir. İstanbul Tuna Hukuk Bürosu olarak sizlere İhbar Tazminatı hesabında profesyonel olarak hizmet sunmaktayız.

3.000/30= 100 TL günlük 100*7 gün :700 TL Haftalık, 6 Hafta*700 =4.200 TL Brüt İhbar Tazminatı Ödenmesi gerekir.

GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

İhbar tazminatı alacaklarında görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. İş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ihbar tazminatı alacaklarına ilişkin İş Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Yetkili mahkeme ise genel yetkiye dayanır bu da davalı işverenin işyerinin bulunduğu yer mahkemesidir.

ZAMANAŞIMI SÜRESİ

İşçilik alacaklarında zamanaşımı süresi 5 yıldır. İhbar tazminatı talebinde bulunabilmek için 5 yıllık zamanaşımı süresini geçirmemek gerekir.

DAVA NE KADAR SÜRER?

Dava öncesi zorunlu arabuluculuk süresi mevcut olup bu arabuluculuk süresi en geç 1 ay içinde sonuçlanmaktadır. Arabuluculuk görüşmesinde anlaşmazlık sonucu çıkarsa bu anlaşmazlık tutanağıyla beraber ilgili mahkemede dava açılır. Davanın bulunduğu yer mahkemesi ve mahkemenin yoğunluğuna göre değişebilmekle birlikte yaklaşık 1.5-2 yıllık bir süreçten bahsedilebilir. İhbar Tazminatı Davasına ilişkin İstanbul Tuna Hukuk Bürosu olarak sizlere profesyonel hizmet sunmaktadır.
Sayfamızda düzenli olarak blog içeriklerini takip edebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Diğer Yazılar